Úvod » Recept na pesto z medvědího česneku, bazalky nebo rajčat – jedlý doma vyrobený dárek pro muže i ženy

Recept na pesto z medvědího česneku, bazalky nebo rajčat – jedlý doma vyrobený dárek pro muže i ženy

 

Pesto je jednou ze základních ingrediencí, které zkrátka nesmí chybět v žádné dobře vybavené kuchyni. Lze využít na milion způsobů a můžete s ním vyřešit nejednu svačinu či večeři. Třeba takové těstoviny s kvalitním pestem představují rychlé jídlo, které zachránilo od hladu už nejednu rodinu. Směs bylinek a listů všeho druhu využijete mimo těstovin i na rizoto, zapečené bagety, krutony do polévky, jednohubky, do polévek, na steaky a vůbec všude tam, kde Vám fantazie dovolí.

V pěkné uzavíratelné skleničce ozdobené mašlí se tak z domácího pesta stane skvělý, chutný a praktický dárek pro všechny milovníky dobrého jídla. Níže najdete 3 recepty na nejznámější varianty pesta.

Připravte si domácí pesto

Bazalkové pesto

Nestárnoucí klasika, která je základem italské kuchyně. Tradiční pesto by se mělo připravovat v hmoždíři, na jeho chuti se však nijak nepodepíše, pokud si trochu vypomůžeme moderními pomůckami, jako je například mixér.

  • 80 gramů bazalkových lístků (bez stonků)
  • 30 gramů piniových oříšků
  • 80 gramů parmezánu nebo jiného sýru parmezánového typu (např. Grana Padano)
  • 1 stroužek česneku
  • 150 mililitrů olivového oleje
  • půl čajové lžičky soli

Bazalku, oříšky, parmezán a česnek rozmixujte, přidejte olej a ještě jednou vše řádně umixujte. Snazší už to opravdu být nemůže!

Hotové pesto dejte do skleničky a nakonec zakápněte lžící olivového oleje. Ten zajistí, že pesto nevyschne, nezčerná a vůbec, dobrého oleje není nikdy dost.

Videorecept na bazalkové pesto

Pesto z medvědího česneku

Medvědí česnek je jarní superhrdina, který Vás rozhodně postaví na nohy! Období, kdy je tato bylinka v té nejlepší kondici, je poměrně krátké, příprava pesta je ale skvělý způsob, jak si aroma a chuť této jarní rostlinky zachovat, pokud ji tedy nezpracujete za čerstva.

  • 100-150g medvědího česneku
  • hrubá mořská sůl
  • špetka kajenského pepře
  • 50g nesolených kešu oříšků (použít můžete i piniové oříšky)
  • 50g strouhaného sýra pecorino
  • 150ml panenského olivového oleje + na zakápnutí (lze použít i ořechový olej)

Listy medvědího česneku omyjte, usušte a natrhejte na menší kousky. Přendejte do mixéru, přidejte olivový olej, sůl, pepř, ořechy a sýr a mixujte do požadované konzistence. Na začátku bude medvědího česneku hodně, takže ho klidně rozmixujte na dvakrát.

Je-li třeba, přidejte ještě trochu oleje a dochuťte solí a kajenským pepřem. Se solí to ale nepřehánějte, protože pesto bude samo o sobě dost aromatické a přemíra soli by tu jedinečnou chuť zbytečně přebila. Výsledek bude mít skutečně medvědí sílu! Přendejte do skleničky a zakápněte dalším olejem, aby bylinky neoxidovaly. Hotové pesto skladujte v ledničce.

Pesto ze sušených rajčat

Provensálská variace na tradiční bazalkové pesto je trochu sladší, ale stejně skvělá. 

  • 100 g sušených rajčat
  • 1 stroužek česneku
  • 50 ml extra panenského olivového oleje
  • 30 g piniových oříšků
  • 6 větviček tymiánu
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce parmezánu

Rajčata, olivový olej, oříšky a česnek rozmixujte. Pokud máte rádi hrubší pesto, stačí krátce, jemnější pesto naopak získáte delším mixováním. Přidejte nastrouhaný parmezán, a dochuťte solí, pepřem a tymiánem. 

Takto připravené pesto dejte do skleničky, která se dá dobře uzavřít, a přelijte olivovým olejem. 

Další recepty, jak připravit pesto a pokrmy z něj, naleznete zde

Už jste vyzkoušeli domácí bylinkové máslo?

Hledáte zdravý dárek pro kamarádku? Zkuste pečenou granolu